Het ruikt nog net niet naar folie in het Praktijkcollege Zoetermeer. In januari opende de middelbare school voor praktijkonderwijs een gloednieuw pand aan de Paltelaan. Vanwege de maatregelen was er een ‘petit opening’. Eén klas maakte het buiten mee, de rest van de leerlingen online. Dat neemt niet weg dat directeur Han trots is dat hij eindelijk open kan. ”Praktijkonderwijs is de mooiste vorm van onderwijs.”

Oorspronkelijk zou de nieuwe locatie al na de herfstvakantie openen, maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. ”Gelukkig kunnen we nu eindelijk aan de slag”, zegt Han.

De leerlingen staat een vol programma te wachten. ”De opleiding is de eerste twee jaar erg breed, maar daarna kies je een specialisatie en word je écht opgeleid om een vak te leren.”

Leren én stagelopen
Leerlingen klaarstomen voor de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste pijlers van het Praktijkcollege. ”In het derde jaar oriënteer je dankzij een stage op de arbeidsmarkt, om er zo achter te komen waar je talenten liggen. We zoeken per leerling zorgvuldig een passende plek. Ik vind het fantastisch om te zien dat hun talent wordt benut en ze helemaal in hun element raken. Dat is een van de mooie onderdelen van het praktijkonderwijs.” Daarnaast bestaat er binnen de school de mogelijkheid om de Entree (MBO1) te volgen.

Contacten met het bedrijfsleven
Voor het vinden de stages heeft het Praktijkcollege veel contacten. ”Zodra we weten welke richting de leerling op wil, gaan we in ons netwerk kijken naar een mooie plek. We hebben een warme band met veel bedrijven, waarbij echt sprake is van een wisselwerking. Zij zijn blij met de leerlingen die komen stagelopen en andersom ervaren zij veel werkplezier. Soms komt een leerling jaren later bij ons terug om te vertellen hoe leerzaam die periode voor ze was. Daar doe je het natuurlijk voor!”

Digitale lasapparaten
Wat de school volgens Han mede zo uniek maakt is de innovatie in het lesgeven. ”We gaan als maatschappij steeds meer de digitale kant op en daarin willen wij vooroplopen. Alle leerlingen krijgen om te beginnen een iPad om mee te werken. Maar we hebben laatst ook een virtueel lasapparaat aangeschaft. Daardoor kunnen meerdere leerlingen tegelijk oefenen, in plaats van dat het dringen is bij het fysieke apparaat.”

Zelf aanmelden
Ben jij zelf enthousiast geraakt of ken je iemand die voor wie het Praktijkcollege Zoetermeer een uitstekende leerplek zou zijn? Lees dan hier alles over de school en de aanmeldingsprocedure.