Leren kan op twee manieren: uit een boek, of door te dóen. Voor kinderen die vooral iets hebben met dat laatste, is er Praktijkcollege Zoetermeer. Dankzij de nieuwste digitale technieken leer je hier bijvoorbeeld lassen of magazijnbeheer, orderpicking en nog véél meer.

Praktijkcollege Zoetermeer is de nieuwe naam van het voormalig Beroepscollege. Maar de naam is niet de enige verandering. Volgens directeur Han van Beek wil de school één van de vooruitstrevendste in de regio worden.

Opdrachten op je iPad

“We willen onderwijs spannend en aantrekkelijk maken”, zegt hij. “Dat lukt niet als je niet met de tijd meegaat. Daarom zetten wij veel in op digitalisering. Alle leerlingen krijgen een iPad tot hun beschikking, waarop leerlingen interactieve taal- of rekenopdrachten kunnen doen. Maar daar blijft het niet bij. In het praktijkonderwijs draait alles om met je handen werken. Daarom hebben we ook geïnvesteerd in virtuele leermiddelen.”

Lassen zonder gassen

Hij geeft een paar voorbeelden. “Denk aan een virtueel lasapparaat. Daarbij gebruikt de leerling een virtual reality-bril waarin hij of zij virtueel allerlei manieren van lassen kan oefenen, op verschillende materialen. De docent en andere leerlingen kijken mee op een scherm. Je kunt van alles instellen, zoals de moeilijkheidsgraad en verschillende materialen. Het voordeel is dat je onbeperkt kunt trainen, zonder dat je materialen verbruikt of dat er gevaarlijke gassen vrijkomen.”

Digitaal leren lassen heeft veel voordelen. (Foto: Praktijkcollege Zoetermeer)

U had proefwerkpapier besteld?

Ander voorbeeld: leerlingen die het profiel Handel & Economie volgen, werken met een splinternieuw kassa- en magazijnsysteem. “Dat wordt tot nu toe vooral intern gebruikt. Bijvoorbeeld als een leraar proefwerkpapier nodig heeft. Dat bestelt hij digitaal. De leerlingen krijgen de bestelling binnen, verzamelen die in het magazijn en verzorgen de distributie binnen de school.”

“In de toekomst willen we dit systeem koppelen aan een webshop, waar leerlingen van alles kunnen verkopen dat ze hier hebben gemaakt, van bloemboeketten tot gebak. Zover is het nog niet, maar er is veel mogelijk.”

Nog meer innovaties

Han en zijn collega’s onderzoeken welke innovaties nog meer ingevoerd kunnen worden. “Denk aan een virtuele vorkheftruck of rijsimulator. We kijken daarbij goed naar wat voor de leerlingen het best passend is en welke vraag er vanuit de markt is.”

Kom kennismaken!

Klinkt dit als een plek waar jouw zoon of dochter zich thuis zou kunnen voelen? Praktijkcollege Zoetermeer houdt regelmatig Open Huis, maar je kunt ook daarbuiten altijd langskomen. Neem gerust contact op als je meer wilt weten.

Bron: https://indebuurt.nl/zoetermeer/lifestyle/praktijkcollege-zoetermeer-leren-virtuele-leermiddelen~133698/